Wanneer u een verzoekschrift hebt ingediend kan het voorkomen dat u voor moet komen bij de rechtbank. U krijgt hiervan ruim van te voren een uitnodiging om op een specifieke datum en tijdstip aanwezig te zijn. De bewindvoerder krijgt dezelfde uitnodiging. Niet alle rechtbanken plannen een hoorzitting. Het kan voorkomen dat dit niet gebeurd en dat het op dossier wordt afgedaan wanneer het duidelijk is dat er overwegende redenen zijn om het op afstand te doen.

Naar de rechtbank

Zorg ervoor dat u goed op tijd aanwezig bent bij de rechtbank. Het kan soms voorkomen dat verkeer of wegwerkzaamheden u vertragen. De rechter houdt niet van wachten, en zit op een erg strak schema. Eenmaal aangekomen bij de rechtbank meld uzelf altijd bij de bode bali. Bij deze bali wordt iedereen ingeschreven die aanwezig hoort te zijn. Wanneer u dit niet doet kan het extra tijd kosten voordat de hoorzitting begint. Vaak is er gratis koffie aanwezig. Ga vervolgens rustig zitten en wacht tot u opgeroepen wordt. Vergeet niet dat u geen warme dranken mag meenemen in tijdens de hoorzitting.

Vervolgens wordt u opgeroepen om de hoorzitting te betreden, uw bewindvoerder zal daar ook aanwezig zijn. De rechter zal u een aantal vragen stellen. De hoorzitting is in principe vrij informeel. Dit is omdat u het voor uwzelf aanvraagt, theoretische gezien is het een hoorzitting tegen uwzelf. Uiteindelijk beslist de rechter bijna altijd dat onderbewindstelling wordt ingesteld. U zal vanaf het moment dat de beschikking thuis bij u op de mat valt onder bewind staan, en de bewindvoerder zal zijn werkzaamheden gaan verrichten. De eerste stappen zijn een bankrekening aanvragen. Dit kan soms wat tijd in beslag nemen. Wanneer de bankrekeningen aanwezig zijn zullen alle instanties aangeschreven worden waar u mee te maken heeft. Op dat moment hoort u geen brieven meer te krijgen, en kan u genieten van uw rust.